• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Tunis 2014

    OPŠTE INFORMACIJE

Najistocnija i najmanja od država smeštena uz planinski lanac Atlas, zemlja gostoljubivog i ponositog naroda je oduvek privlacila putnike, junake, osvajace.

Gotovo 40% teritorije cini magicna pustinja Sahara, ostatak unutrašnjosti Tunisa cini plodna zemlja sa pristupacnim putevima ka moru. Ova dva faktora su igrala znacajnu ulogu u istoriji, prilikom stvaranja slavnog fenicanskog grada Kartagine, i kasnije kada je Tunis postao žitnica Rimskog carstrva.

Ime Tunis, po nekim tumacenjima, dolazi od berberske reci “prenociti”.

Brojni tragovi ljudske aktivnosti, svedoce o prastanovnicima današnjeg Tunisa, još iz doba ranog paleolita, cak je otkrivena najstarija religijska gradjevina na svetu, stara više od 40 000 godina. U istoriju ulazi dolaskom Fenicana, razvija se trgovacka mreža, razvijaju se gradovi. Lista osvaljaca kroz dugu istoriju je velika: od Rimljana, preko Španaca, Arapa, Francuza, Tunis dobija nezavisnost 1956. godine a Habib Bourguiba postaje prvi predsednik Tunisa.

U drugoj polovini prošlog veka Tunis prihvata moderno doba sa obaveznim školovanje na dva jezika - arapskom i francuskom, besplatnom zdravstvenom zaštitom, emancipacijom žena, parlamentarnom demokratijom...

Gotovo 1300 km duga prelepa mediteranska obala, beskrajne pešcane plaže, blizina uvek zagonetne Sahare, odlicni hoteli, gostoljubiv narod, ogromno kulturno i istorijsko nasledje dovode u ovu zemlju svake godine ogroman broj turista sa svih strana sveta.

TUNIS / prestonica

Prestonica Tunisa, grad Tunis, smešten je u obliku potkovice oko jezera Tunis, novim delom grada izlazi na zaliv Tunis. Izgradjen je prekoputa ostataka fenicanske prestonice Kartagine. U srednjem veku, u doba vladavine dinastije Hafsida Tunis je bio jedan od najvecih i najrazvijenijih gradova islamskog sveta. U 16. veku osvajaju ga Turci, u 19.veku dolaze novi osvajaci, Francuzi. Tokom drugog svetskog rata Tunis su držali Nemci. Posle proglašenja nezavisnosti postaje glavni grad.

Današnji Tunis je centar proizvodnje tekstila, tepih i maslinovog ulja, i veliki univerzitetski centar. Takodje, privlaci i ogroman broj turista ruševinama Kartagine, ogromnim brojem džamija, mauzoleja, medresa i fontana koje datiraju od perioda Hafsida. Jezgro grada, Medina u Tunisu je pod zaštitom UNESKO a od 1979. godine.


Religija

Službena religija je Islam sa 98% muslimana, a ostale vere su jevrejska, hrišcanska i ostale.


Istorija

Tunis ima bogatu istoriju staru više od 3000 godina, koja pocinje sa Fenicanima, koji su osnovali drevni grad Kartaginu, pa do Francuza u skorijoj istoriji. Starosedeoce Tunisa cine berberska plemena koja su zapravo etnicka grupa severozapadne Afrike a koja govore i danas svojim berberskim jezikom, iz grupe afroazijskih jezika.

Istorijski najznacajniji lokalitet Tunisa je Kartagina, stari rimski rival iz II i III veka pre nove ere i glavni trgovacki centar Fenicana, osnovan krajem IX veka pre nove ere, a koji se do VI veka pre nove ere razvio u jedan od najuspešnijih i najsnažnijih gradova na celom zapadnom delu Mediterana.

Tokom II i III veka pre nove ere, Kartagina je pokušala da osvoji Rim u punskim ratovima. Uprkos uspešnim borbama, koje je predvodio Hanibal, Kartagina je pretrpela poraz u poslednjem punskom ratu kada je grad bio uništen od strane Rimljana, a njegovi žitelji prodati u ropstvo.

Nakon toga su Rimljani zauzeli veci deo Tunisa izgradivši prelepe gradove kao što su: Kartagina, Douga, Sbeitla i amfiteatar u El Jem-u.

436. godine nove ere Tunis je osvojen od strane španskih Vandala, koji su vladali do dolaska Arapa 670 godine proširivši svoju vlast na teritoriju cele Severne Afrike.

Tunis je dobio nezavisnost od Francuske 20. marta 1956. godine a Habib


Gastronomija

Specijaliteti su uglavnom hrana koju su tradicionalno spravljali Berberi.

Španci su uveli upotrebu maslina, maslinovog ulja, oraha i voca, dok je francuska kuhinja, takode, ostavila znacajan trag u gastronomiji, pa u mnogim restoranima nailazite na dva menija, jedan sa francuskim, a drugi sa tunižanskim specijalitetima.

PREDJELA/SALATE

Mechoufa (grill)

Seckani paradajz, slatke papricice, paprika, luk, beli luk, so i biber, zacinjeno maslinovim uljem i vinskim sircetom, ukrašeno tunjevinom ili sardinama.

Salade Tunissiene

Paradajz, slatke papricice, paprika, zacinjeno maslinovim uljem i vinskim sircetom, ukrašeno tunjevinom ili sardinama.

Hourva

Pire od šargarepe, beli luk, kapar, masline, maslinovo ulje i vinsko sirce.

OSTALA JELA

Brik

Peceno testo punjeno spanacem, jajima, tunom ili mlevenim mesom.

Chorba

Riblja supa ili supa od jagnjeceg mesa, ali jace pobiberena.

Couscous (Kus kus)

Posebna vrsta drobljene pšenice skuvane na pari i servirane sa crvenim mesom,

piletinom, povrcem ili ribom.

Marka

Postoje razlicite vrste ovog jela, ali su skoro sve bazirane na mesu sa bogatim i gustim sosom od paradajza i povrcem.

Mechoui – jagnjetina sa ražnja.

Mosly

Zapecena jagnjetina, riba ili pile sa šafranom, sa prilogom od krompira, zacinjeno limunovim sokom.

Tajine

Jelo bazirano na mesu, kuvanim jajima i krompiru.

DESERTI/POSLASTICE

Bouza

Krem od želatina i suvog voca, badema, oraha, lesnika i semenki suncokreta.

Baklawa

Poslastica turskog porekla, bogata sušenim vocem, uljem, slanim maslacem,

jajima, medom…

Makroudh

Kolac od urmi sa prelivom od meda.

VINA I OSTALA PICA

Postoji veliki izbor lokalnih crnih i belih vina, aperitiva (Muscat de Thibar od urme), likera (Thibarine) i rakije (Boukha od smokava). Treba spomenuti i caj od mente i tursku kafu.


Korisno je znati

KLIMA

Tunis se nalazi u subtropskom klimatskom pojasu. Klima Tunisa podložna je sredozemnim i saharskim uticajima.

Širi obalni pojas ima mediteransku klimu, dok je unutrašnjost pod uticajem suvog i polusuvog podneblja. Klima tako prelazi od umerenih sredozemnih uticaja na severu, prema vrucim i suvim uticajima pustinje na jugu.

Temperature leti prelaze 40o C, a kišno razdoblje se proteže kroz hladniji deo godine, izmedu oktobra i maja na severnom delu zemlje.

Prosecne godišnje padavine na severu dostižu 610 mm, dok u pustinjskom delu na jugu u Sahari, godišnje padne prosecno samo 210 mm kiše.


KATEGORIZACIJA

Kategorizacija hotela odredena je od strane zvanicnih nacionalnih turistickih asocijacija i važi iskljucivo prema njihovim kriterijumima, koji nisu identicni našim. Postoji mogucnost da neki hoteli u meduvremenu promene kategoriju u višu ili nižu od one koja se nalazi u našem katalogu. Za naknadnu promenu kategorije hotela, touroperator ne preuzima nikakvu odgovornost.

SOBE

Razmeštaj po sobama uvek vrši hotel, touroperator na to nema uticaja. Prosledicemo Vaše želje hotelu, ali ne možemo garantovati njihovo ispunjenje, osim ako za dodatnu uslugu nije postojala doplata koja je izvršena. Broj jednokrevetnih soba u mnogim hotelima je ogranicen, a velicina sobe, oprema i položaj nisu uvek identicni sobama koje su prikazane u katalogu. U slucaju trokrevetnih i cetvorokrevetnih soba (osim ako nije drugacije navedeno), slobodan prostor može biti manji nego u dvokrevetnoj sobi jer se obicno u dvokrevetne sobe ubacuju pomocni ležajevi kao treci ili cetvrti krevet, npr. sofa ili krevet na rasklapanje pa nisu uvek prema standardu u odnosu na klasicne hotelske krevete, odnosno mogu biti nešto kraci ili duži.

Porodicne sobe, pored dva normalna kreveta, raspolažu jos dodatnim pomocnim ležajevima. Ne može se uvek garantovati francuski ležaj u dvokrevetnoj sobi ali se može tražiti od hotela ukoliko gosti izricito zahtevaju. U nekim hotelima sefovi nisu u sobama vec na recepciji hotela, takode vecina hotela nema u kupatilima fen za kosu.

POPUNJENOST HOTELA

Nekada, tokom sezone, može doci do popunjenosti hotela preko postojecih kapaciteta /prebukiranosti/ hotela. U tom slucaju gostima garantujemo smeštaj u hotelu iste ili više kategorije od one koju su uplatili.

KLIMA UREÐAJI

Svi hoteli su klimatizovani (klima uredaji ili centralni sistem). U slucaju kvara ili drugih problema sa hladenjem odmah reagujte i prijavite recepciji hotela.

HOTELSKA PONUDA

Kod vecine hotela navedene su dodatne usluge koje se nude. U nekim All Inclusive hotelima u Tunisu, iznajmljuju se peškiri za plažu uz deposit koji se gostima vraca uoci povratka.

PLAŽA

Vecina hotela ima svoje privatne pešcane plaže o cijem održavanju hoteli sami brinu. Klimatski uslovi, vetar i morska struja, kiša, mogu naneti morsku travu, meduze i sl. zbog toga može doci do ogranicenja ili promena pravila kupanja ili upotrebe plaže, na šta organizator putovanja, na žalost, nema uticaja.

Javno suncanje u toplesu u Tunisu je zabranjeno. Broj ležaljki i suncobrana na plažama je ogranicen. Sve plaže su pešcane. Za vreme letnjih meseci potrebna je krema sa visokim zaštitnim faktorom, jer sunce može biti veoma jako i ugroziti Vaše zdravlje.

CENA ARANŽMANA

Objavljene cene u cenovnicima izražene su u eurima, ali aranžman se placa iskljucivo u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Raiffeisen banke uvecanom za proviziju banke, na dan placanja po aranžmanu.

Organizator putovanja zadržava pravo promene cena aranžmana u slucaju promene cena hotela, prevoza ili drugih usluga koje su od uticaja na formiranje cene.


INFORMACIJE O LETU

DOLAZAK NA AERODROM

Na aerodrom treba doci najmanje dva sata pre predvidenog vremena poletanja, kako bi svi putnici dobili putnu dokumentaciju od naših predstavnika koji su zaduženi za ispracaj gostiju na aerodromu.

PROMENA REDA LETENJA

Zbog vremenskih, tehnickih ili organizacionih razloga (cak u vrlo kratkom vremenu pred put) može doci do promene vremena leta kao i vrste avioprevoznika i vazdušnih linija (npr. vezani letovi, dodatna sletanja, promena aerodroma).

Avio kompanije i organizatori putovanja u ovim okolnostima zadržavaju pravo na navedene promene i ne snose nikakvu odgovornost za iste. Tacni podaci o vremenu leta kao i ostale informacije putnici uobicajeno dobijaju 24 sata pred let, njihova obaveza je da kontaktiraju organizatora putovanja i provere da li je došlo do eventualnih promena reda letenja.

KAŠNJENJE LETOVA

Do kašnjenja letova na koje organizator putovanja nema uticaja, može doci iz razlicitih razloga (kvara na letelici, opterecenja vazdušnog prostora, nepovoljnih vremenskih uslova, štrajkova, nemira i sl.). Za nastale dodatne troškove ili neiskorišcene usluge ne snosimo odgovornost.

Upozoravamo Vas da su prvi i poslednji dan putovanja namenjeni dolasku na željenu destinaciju, odnosno odlasku sa nje transferima koje organizuje organizatror putovanja, te molimo da posebno pažljivo procitate uslove putovanja koji to bliže objašnjavaju.

AVIO KARTE

“Flight-only” tj. putnici koji su rezervisali samo avio kartu, treba da ostave svoje podatke i kontakt agenciji odnosno turoperatoru. Poželjno je da se takav putnik sam javi 24 sata pred put predstavniku organizatora putovanja ili partnerskoj agenciji, kako bi mogao biti potvrden na listi za polazak odnosno povratak.

PRTLJAG

Na letovima za Tunis, dozvoljena težina prtljaga sa kompanijom Nouvelairom je 20 kg, a rucni prtljag 5 kg. Za letove sa Tunisair-om je 20 kg, rucni prtljag 5 kg, a za bebe 10 kg.

U rucnom prtljagu se ne sme nositi nikakva tecnost koja ima više od 100 ml.

Baterije i laptop ukoliko se nose, moraju se staviti u rucni prtljag. Skupocene stvari, kao na pr. fotoaparat, kamera, se moraju prijaviti na carini kako bi vredelo osiguranje. Prtljag mora biti prikladnih dimenzija i odgovarajuce zapakovan. Neophodne stvari, kao sto su pasoš, novcanik, putna dokumenta, dragocenosti, lekovi… uvek se nose u rucnom prtljagu. Zbog razlike u temperaturi

poželjno je spakovati slojevite stvari u rucni prtljag. Lomljive stvari poželjno je staviti u rucni prtljag. U slucaju oštecenja ili kašnjenja prtljaga, odmah se obratite predstavniku aviokompanije ili osoblju na aerodromu (Lost&Found) kako bi zatražili odgovarajucu potvrdu (Damage, odnosno Property Irregularity Report).

DOLAZAK NA DESTINACIJU

Nakon sletanja na aerodrom, prolaska kroz carinsku i pasošku kontrolu i nakon što podignete svoj prtljag, docekace Vas naši predstavnici i otpratiti do autobusa koji ce Vas odvesti do odabranog mesta letovanja i željenog hotela.

TRANSFER

Naši predstavnici, koji ce Vas uputiti ka Vama namenjenom prevoznom sredstvu do hotela, nece uvek biti u mogucnosti, zbog velikog broja putnika, da Vas sve isprate do hotela. Transfer od aerodroma do hotela može biti organizovan i manjim autobusima što zavisi od broja putnika.

Vreme transfera kod opisa hotela je orijentaciono, tako da pojedinacni transfer moze biti vremenski kraci ili duži, zbog uslova u saobracaju kao i usputnog iskrcavanja ili ukrcavanja putnika iz razlicitih hotela. Prevoz vecih predmeta, npr. bicikla, treba predhodno najaviti i on se dodatno naplacuje na licu mesta.

NERADNI DANI I PRAZNICI

Neradni dan je nedelja.

Dan za molitvu u muslimanskim zemljama je petak.

01. 01. Nova Godina,

09. 03. Mouled (rodenje Muhameda),

20. 03. Dan Nezavisnosti,

21. 03. Dan Omladine,

09. 04. Martir`s Dan – dan mucenika,

01. 05. Praznik Rada,

25. 07. Dan Republike,

13. 08. Dan žena,

07. 11. Dan promene vlasti,

15. 11. Dan povlacenja francuskih vojnika iz Bizerte,

18. 12. Islamska Nova godina


Od sredine avgusta do sredine septembra je Ramazan, 10. 09. Ramazanski Bajram, 16. 11. Kurban Bajram. Za vreme meseca Ramazana islamskim vernicima je od zore do zalaska sunca zabranjeno konzumiranje bilo kakve hrane, pica (ukljucujuci i vodu), pušenje duvana, korišcenje loših reci i ponašanja i ostalih stvari zabranjenih u islamu.

Od njih se takode ocekuje da što vernije slede ucenje Muhameda, što ukljucuje i uspostavljanje boljih meduljudskih odnosa. Važnost se pridaje cistoci misli i dela. Po recima poslanika Muhameda, uz jelo i pice post kvare i laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled. Prvi obrok (kada zade sunce) zove se iftar i dobro je delo organizovati iftar za prijatelje, rodbinu i sl. Ramazanski post završava se krajem meseca Ramazana.

Ramazanski Bajram pocinje prvi dan nakon prestanka ramazanskog posta.

Njime se obeležava kraj posta. Prvi dani oba Bajrama su dani kada post nije dozvoljen. Kroz godinu se slave dva Bajrama. Ramazanski bajram (eidul-fitr) i Kurban-bajram (eidul-adha). Kurban bajram je islamski praznik prinošenja žrtve i smatra se najznacajnijim islamskim praznikom. Dolazi dva meseca i deset dana nakon Ramazana.


Informacije i saveti

VALUTA

TND – tunižanski dinar (1 euro je oko 2 tnd) koji se deli na 1000 milima.

Zabranjeno je unošenje i iznošenje nacionalne valute Tunisa. Menjacnice se nalaze u hotelima, aerodromima i bankama, a kurs je svuda isti.

Najbolje je novac menjati u manjim iznosima u hotelu i preporucljivo je da se sacuva potvrda o zameni novca kako bi lakše zamenili novac u eure pri povratku. Bankomati su najcesce u centru vecih gradova i u boljim hotelima.

Kreditne kartice Visa i Master Card su najrasprostranjenije, a u vecim hotelima i trgovinskim centrima prihvata se i Diners. Poželjno je novac cuvati u sefu kao i druge dragocenosti.

VODA ZA PICE

Voda iz vodovoda nije za pice. Preporucujemo flaširanu vodu koju možete naci u svim prodavnicama i restoranima. Isto tako, ne preporucuje se da se konzumira pice sa ledom jer se led pravi od tekuce vode koja nije preporucljiva za pice.

ULAZAK U ZEMLJU

Za gradane Srbije, Republike Srpske za ulazak u zemlju nije potrebna viza, dovoljan je pasoš koji je važeci još najmanje 30 dana od datuma povratka. U avionu se dobija odgovarajuci formular iz dva dela koji putnici moraju da popune. Jedan deo formulara ide imigracionoj službi, a drugi deo cuva putnik i obavezno ga treba pokazati pri izlasku iz zemlje. To je jedna vrsta identifikacije i velika pomoc u slucaju da putnik izgubi putna dokumenta, jer time potvrduje licne podatke i olakšava policiji. Putnici koji su strani državljani, dužni su da se sami informišu o viznom režimu koji važi izmedu njihove države i zemlje u koju putuju-Tunisa.

Dozvoljen je unos 200 cigareta, 1 litar alkoholnog pica i bocica parfema.

TELEFONIRANJE

Medunarodni i lokalni razgovori moguci su iz svih hotela i pošta. Jeftinije su javne govornice – taxi phone govornice, gde minut razgovora košta jedan tunižanski dinar. Pozivni broj za Tunis je 00216, za Srbiju 00381 + pozivni broj grada ali bez nule (npr. za Beograd 01 umesto 011) + korisnicki broj.

Važni brojevi: policija 197, vatrogasci 198, hitna pomoc 190.

PREVOZ

Tunis je drumski dobro povezan, a znakovi su dvojezicni, na arapskom i francuskom jeziku. Tunižanska železnica SNCFT povezuje podrucje severa, severoistoka i centralnog juga zemlje. Vozovi su sigurni, tacni i nisu skupi.

Autobusi i vozovi imaju vrlo razgranatu mrežu i pogodan raspored. Luaž je grupni taksi za oko 8 osoba koji vozi na odredenim relacijama. Taksi je lako dostupan, a ubraja se u jeftiniji nacin prevoza. Nakon 21 sat, tarifa se uvecava za 50%. Cena se dogovara pre polaska ili se zamoli vozac da ukljuci taksimetar.

Taksi je žute boje i ima natpis TAXI.

KUPOVINA

U tunižanskim tradicionalnim trgovinama-soukovima, hotelskim prodavnicama i buticima mogu se kupiti razliciti suveniri. Treba biti oprezan pri kupovini robe jer postoji mogucnost da nije originalna kako se tvrdi, tako da visoka cena nije uvek garancija kvaliteta. Prodaje se tradicionalna tunižanska odeca, moderna odeca, suveniri od maslinovog drveta, keramicki predmeti, nakit, nargile… Svetski poznati su tradicionalni, rucno tkani tepisi iz Kairouana izradeni od jagnjece i kozije vune bogati motivima po uzoru na motive sa nomadskih šatora.

Cenkanje je deo tradicije, pa se treba cenkati i kada su istaknute cene na robi.

Pre cenkanja u medinama, treba posetiti radnje sa fiksnim cenama kako bi se stekao utisak o stvarnim cenama. Prodavnice mešovite robe i kiosci su najcesce otvoreni tokom dana. Pošte i banke rade uglavnom do podneva. Postoji malo prodavnica gde se može kupiti alkohol sa velikim izborom lokalnih i uvoznih pica.

BAKŠIŠ

Davanje bakšiša je tradicija u Tunisu. Neki restorani ukljucuju bakšiš, dok je na vecini mesta ostavljeno gostima da o tome odlucuju.

Organizator putovanja zadržava pravo da povremeno prodaje aranžmane iz svog programa po sniženim cenama (last minute). Snižena cena se ne odnosi na ranije uplacene aranžmane i ovi aranžmani se ne mogu naknadno prebacivati u kategoriju aranžmana sa popustom (last minute).

Popusti za decu važe samo za decu uzrasta do 12 godina.

POPUSTI ZA NAŠE STALNE KLIJENTE

Za putnike koji su vec putovali u organizaciji Sunline Travel-a u Tunis, odobravamo popust u visini od 5% od cene aranžmana.

POPUST ZA MLADENCE

Ukoliko se mladenci odluce da svoj medeni mesec provedu u nekom od hotela iz ponude, odobravamo popust od 5% na vrednost aranžmana iz cenovnika.

POPUST ZA PENZIONERE

Za sve penzionere koji žele da putuju u Tunis odobravamo popust od 5% na cenu odobrenog aranžmana.

Odobravamo popust i za organizovane grupe preko 25 putnika.

Religija

Službena religija je Islam sa 98% muslimana, a ostale vere su jevrejska, hrišcanska i ostale.