• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Turska 2014Turkiye `ye Hosgeldiniz - Dobro Došli U Tursku :

Kada jednom posetite Tursku, probate izvrsnu hranu, odlicna lokalna vina, raki i druga nacionalna pica, upoznate ljubaznost i gostoljubivost domacina, sigurno cete zeželeti da se ponovo vratite i upoznate nova mesta i steknete nove prijatelje.

Zemlja ciju obalu zapljuskuju cetiri mora, jedina koja se prostire na dva kontinenta, dom raznih kultura i svetske civilizacije stare preko deset hiljada godina, mesto gde se dodiruju tri kontinenta starog sveta, iskopavanja impresivnog Catal Hujaka su nam obelodanila najstarije freske na svetu baš u Turskoj, postojina je Troje, naseljena Kapadokija nastala taloženjem vulkanske magme, pepela i erozijom, Olu Deniz je jedna od 10 najlepših plaža u celom svetu, Pamukkale i brojna druga bogatstva cine Tursku posebnom zemljom u svetu. 
Evropski deo Turske zauzima svega 3% jugoistocne Evrope gde se granici sa Bugarskom i Grckom. Evropski i Azijski kontinent su odvojeni Dardaneli i Bosforskim moreuzom i Mramornim morem koje spaja Tursku sa celim svetom. 97% Turske Republike se nalazi na Azijskom kontinentu, gde je okružena Jermenijom, Azerbejdžanom i Gruzijom na severoistoku i Sirijom, Irakom i Iranom na jugoistoku. Ova država se može pohvaliti i sa preko osam hiljada kilometara dugom obalom. Crno more je na severu, Egejsko na zapadu i Sredozemno na jugozapadu. Najviša tacka Turske je vrh planine Ararat koja je poznata po Nojevoj barci. Glavni grad parlamentarne Republike Turske jeste Ankara u kojoj je ocaravajuci Ataturkov mauzolej. Jedini grad u svetu koji se nalazi na dva kontinenta, sklop kultura, bogate istorije, raznih nacionalnosti, turske kuhinje, nekadašnji glavni grad Turske koji broji preko 14 miliona stanovnika je Istanbul. Turisticki centri rasprostranjeni na Egejskom moru imaju brojne prirodne plaže i uvale narocito oko Bodrumskog poluostrva gde se nalaze polja pamuka i maslina. Kušadasi upotpunjuje ponudu blizinom istorijskog grada Efes, crkve Bogorodice. Marmaris nudi dobar nocni život i peskovite plaže zlatne boje u blizini. Fetije, grad odmora i najlepše plaže u Turskoj, Olu Deniz. Sredozemno je najtoplije more koje zapljuskuje obalu Turske. Cisto, prozirno, u nijansama od tirkizno do tamno plave boje, peskovite i šljunovite plaže turiste uvek nagone da mu se vrate. Mesto gde je Taurus planina najbliža moru je Kemer, okružen cetinarima. Antalija, grad koji se lako i brzo razvija i svakako glavni turisticki i šoping centar regije. Lanac hotela sa 5* je prostran na plaži Lara udaljenoj 10 km od aerodroma. Hoteli koji svake godine imaju cilj da budu prostraniji, kvalitetniji, napredniji i moderniji se nalaze u gradicu Belek. Bogata istorija Anadolije je danas smeštena u okolini i u centru Sidea sa dugom peskovitom plažom i dosta zelenila. Turska je muzej na otvorenom. U proseku na svakih 8 km se nalaze ostaci neke od brojnih civilizacija koje su prelazile ovo poluostrvo. Grad poznat po plaži koja je pripadala Kleopatri, tvrdavi, dobrom nocnom provodu, plantažama banana kojih ima samo u okolini je Alanja.
Svaki posetilac ce primetiti da su Turci rasno veoma izmešani, tamnoputi sa crnom kosom i tamnim ocima ili su svetle puti. Vecina Turaka sebe smatra Evropljanima, a ne Azijatima. Originalna domovina turskog naroda je bila u centralnoj ili istocnoj Aziji. Pred kraj 18. veka turski osvajaci iz centralne Azije su migrirali ka Maloj Aziji, koja je u to vreme bila deo Vizantijskog carstva i pomešali se sa starosedeocima koji su vec bili mešavina mnogih rasa koje su živele u Maloj Aziji pre dolaska turskih osvajaca- Hetiti, Frigijci, Grci, Kelti, Jermeni, Jevreji i drugi. Pre dolaska Turaka, dominiralo je hrišcanstvo ali osvajanjem cele teritorije preovladao je Islam.